Moderne Norsk Bryggerihistorie

Moderne norsk bryggerihistorie startet i 1989, da åpnet Oslo Mikrobryggeri som det første nye bryggeriet siden 1899.

Det som skjedde mellom 1899 og 1989 var stort sett nedleggelser, oppkjøp og fusjoner, og vi satt igjen med stort sett Ringnes og Hansa. Oslo Mikrobryggeri gjorde en stor og viktig jobb i forhold til myndighetene for å få til alle tillatelsene. OBM ble startet av fire unge menn som hadde studert i Portland, Oregon, USA. Portland er den byen hvor nye bryggerier dukket opp raskest.

På 90-tallet ble det gjort endel forsøk på å etablere bryggerier, bl.a. Glommen Bryggeri i Fredrikstad, Skaal Bryggeri på Lillestrøm, og Akershus Bryggeri på Enebakk. Ingen av disse finnes i dag og felles for dem alle er at distribusjon ble for utfordrende. Salg av øl fra butikker domineres av fire store kjeder, samt to store distributører, Ringnes og Hansa.

I 2003 tok Kjetil Jikiun initiativet til å starte Nøgne Ø i Grimstad. Dette er i dag norges mest vellykkede bryggerietablering i moderne tid. Nøgne Ø satset på øltyper som nordmenn overhodet ikke var vant til, nemlig Ale-typer eller overgjæret øl, mer engelsk stil. Dette var vanskelig å selge, selv helt lokalt. Nøgne Ø ville neppe overlevd dersom gründerne skulle tatt ut lønn fra starten, Kjetil Jikiun valgte å fortsette i jobben som pilot, og dermed fikk de bedre tid på å etablere seg.

Lervig Bryggeri ble åpnet i Stavanger 2003 som en protest mot nedleggelsen av Tou. I begynnelsen ble det produsert mest pilslignende øltyper, etter at de ansatte den amerikanske bryggeren Mike Murphy har de også begynte å produsere mer spennende øltyper som American Pale Ale, Brown Ale og Wit, med etikker som har hentet inspirasjon fra gamle sardinbokser.

Neste vellykkede etablering kom fra Drammen i 2005, hvor hjemmebryggeren Jens Maudal tok initiativet til Haandbryggeriet. Her var det fire gründerne som heller ikke tok ut lønn og slik kom de som over den første kneika. Haandbryggeriet lager kanskje det mest grensesprengende ølet i Norge i dag, og har fått stor internasjonal annerkjennelse.

I 2007 ble det åpnet en bryggeripub i knøttlille Flåm med under 400 innbyggere. Dette var en stor og vågal satsning fra amerikaneren Evan Lewis som hadde giftet seg med en jente fra Flåm, Aud Melås. Evan Lewis har lang erfaring som hjemmebrygger fra New York. Navnet på bryggeriet er Ægir, og ølet har vært så populært at de er igang med å etablere et nytt bryggeri, også dette på Flåm.

Espen Lothe var en av norges beste hjemmebryggere da han åpnet Kinn Bryggeri i Florø i 2009. Kinn er det eneste bryggeriet som benytter 0,75 liters flasker, og de er allerede oppe i meget stor produksjon og har fått innpass på vinmonopolet. Kinn produserer en mengde øltyper som f.eks. Brown Ale, India Pale Ale, Weissbier, Stout, Belgisk Klosterøl, Saison. Kinn er det eneste bryggeriet av de store som bruker åpne gjæringsfat.

Felles for Nøgne Ø, Lervig, Haandbryggeriet, Ægir og Kinn er at de selger ølet sitt både fra Vinmonopolet og landsdekkende butikkjeder, og det produseres meget spennende og godt øl.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s