Øl kategori nr 1 – Pilsner

Historien om Pils er historien om ølet som dominerer verdenen, ihvertfall når det kommer til kvantitet. Over 90% av alt øl som drikkes i verden i dag er av typen pils, og uansett hvor man er i verden finnes det lokale varianter. Selv i en sterk ølnasjon som Belgia er pils dominerende.

Historisk : Opphavet til pilsen er tysk, da det var folk fra Bayern som var de første til å fremstille undergjæret øl. Navnet kommer allikevel fra byen Plzen i Tsjekkia(pilsen på tysk) fordi det var i denne byen verdens første ekte gylne lager ble produsert. Dette var også en respons på populariteten til pale ale.

Øltype 1a Tsjekkisk Pils; dette er den orginale pilsen, som har blitt imitert i tusentall. Det som kjennetegner en tsjekkisk pils er en tydelig bitterhet og den krydrete smaken fra Saaz humlen. Vannet i byen Plzen er bløtt, derfor er det vanskelig å lage gode imitasjoner. Det er bare Pilsner Urquell som smaker som den opprinnelige pilsen, og det er hyggelig at den fortsatt regnes som den beste. Dette har med det bløte vannet å gjøre.

Gode eksempler; Pilsner Urquell, Tsjekkisk Budweiser, Staropramen, Bernard, Gambrinus. Norske forsøk; Ladegaards Pils, Det lille bryggeriet’s Birkebeinerpils.

Øltype 1b Tysk Pils; dette er en variant av den tsjekkiske pilsen. Den er omtrent like bitter som den tsjekkiske, men de bruker tysk humle, som Hallertau eller Tettnang, og disse gir et mer urteaktig preg enn Saaz humlen. Øl fra nord-tyskland er noe mindre bittert enn den fra sør. Det finnes en øltype som heter Dortmund også, men den er ikke vanlig i Norge. Det er også noe som heter Munich Helles, som heller ikke selges i Norge.

Gode eksempler; Bitburger, Warsteiner, Jever, Holsten.

Øltype 1c Skandinavisk pils; dette er en variant av tysk pils, både danske og norske bryggerier som Schous og Carlsberg startet sine bryggerier med tysk gjær. Den skandinaviske pilsen er mer beslektet med nord tysk pils. Den skandinaviske varianten har en god maltprofil med karamelltoner, men er mindre bitter en den tsjekkiske og tyske varianten. Dansk pils er interessant fordi Carlsberg har betydd mye for bryggerier over hele verden fordi de klarte å utvikle en gjærcelle som ga bedre kontroll over gjæringsprossesen. Norsk pils er også interessant fordi Norge har sammen med Tyskland forholdt seg til renhetsloven i flere hundre år(Reinheitsgebot).

Gode eksempler ; Carlsberg, Frydenlund, Hansa, Ringnes, Tuborg. Eller enda bedre; Nakenbad fra Atna, Herlige Lervig, Rogalandspils, Arendalspils.

Øltype 1d Internasjonal pils; dette er stort sett varianter av tysk pils, men med mindre maltpreg enn de skandinaviske og mindre bitterhet. I denne kategorien havner en klar overvekt av alt øl som er tilgjengelig i verden, særlig fra land med svake bryggeritradisjoner, som f.eks. Asia og Sør-Europa. Her har det blitt lagt mer vekt på effektiv produksjon og distribusjon enn god smak. Har allikevel en bedre maltprofil enn de amerikanske billigvariantene.

Gode eksempler; Heineken, San Miguel, Stella Artois, Birra Moretti, Red Stripe, Mythos.

Øltype 1e Amerikansk pils; dette er versjonen som dominerer det amerikanske markedet. Ølet kjennetegnes ved at mye av ølsmaken er fjernet. Her er det mindre malt og mindre humle enn i den meste av alt annet øl. Deler av maltet er erstattet med ris og mais. Denne øltypen holder ølkjennere seg med rette langt unna. Enda verre er Lite versjonene.

Gode eksempler; Budweiser, Miller, Coors, Labatt(kanadisk), Fosters(australsk), Kirin(japansk).

Øltype 1f Meksikansk pils; dette er en variant av amerikansk pils, men i den meksikanske brukes mais og malt, dvs ikke ris. Meksikansk øl er ikke så mye annet enn en markedsføringssuksess. Det er laget for at det skal være så billig som mulig å produsere, fordi meksikanere ikke hadde råd til det billige amerikanske ølet. Corona ble for eksempel først laget for fattige meksikanere. I USA på 80-tallet var alt øl som var importert bra øl, dermed ble Corona også en suksess. Andre bryggerier i Sør-Amerika erstatter også malt med mais (noe som egentlig bare er OK hvis du liker øl som smaker som Corn Flakes)

Gode eksempler; Corona, Sol, Dos Equis, Quilmes(Argentina)

Dette innlegget ble publisert i Amerikansk pils, Internasjonal pils, Meksikansk pils, Moderne klassifisering, Pils, Skandinavisk pils, Tsjekkisk pils, Tysk Pils og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s