De beste bryggerinasjonene del 3

Når vi går inn på en restaurant bestiller vi aldri mat, vi sier fra hva slags mat vi skal ha, og tar gjerne imot råd fra servitøren. Slik burde det være med øl også. Vi burde ikke gå inn på en pub eller en restaurant og bestille en øl. Vi må selvfølgelig si noe om hva slags øl vi skal ha. Hvilke type øl liker vi, og hvilket land kommer den fra, omtrent som med vin. Jeg håper du aldri bestiller en øl mer, si heller at du skal ha en pils neste gang, og helst en tsjekkisk pils. Enda bedre, si at du skal ha en  Pale Ale eller en belgisk øl, og at du går et annet sted hvis de ikke har det. Her er siste del om verdens fremste bryggerinasjoner. USA, Belgia, England, Tyskland, Danmark, Tsjekkia. (nr 1-6)

Nr 7 – Skottland

Jeg er klar over at Skottland ikke klarte helt å bli selvstendig og at de er endel av Storbritannia. Når det gjelder øl gjør jeg som i fotball, erkjenner dem som en egen nasjon, fordi de skiller seg bra fra England, både historisk og i dag. Skottland har en lang tradisjon som egenrådig bryggerinasjon. Skottland er jo mest kjent for sitt Whiskey, som også lages av malt. Skotske ølsorter er tradisjonelt oppkalt etter avgiftssystemet , slik at en øl kunne hete f.eks. 60/-, 70/-, 80/-. I Skottland var det som i Norge for kaldt for å dyrke humle, slik at de måtte finne andre ingredienser som ga bitterhet, dette kunne være diverse krydder eller urter. Det er ikke de gamle tradisjonene som gjør Skottland til en stor bryggerinasjon. Det er særlig bryggeriet Brew Dog som gjør at jeg vil rangere Skottland høyt. BrewDog er et ganske nyetablert bryggeri, og ble etablert av to unge karer på under 30 år. De lager fantastisk øl innen de fleste sorter, og går ikke av veien for å bryte grenser. Måten de kommuniserer med kundene på er også langt unna det man lærer på markedsføringslinja på BI. De sier f.eks. ‘du liker kanskje ikke dette ølet, vi bryr oss ikke. Du er sannsynligvis ikke sofistikert nok til å sette pris på de smaksopplevelsene som dette ølet gir, gå derfor tilbake til det kjedelige masseprodserte ølet som du alltid har drukket.’ De skiller seg fra England ved at mange av de nye bryggeriene bruker amerikansk humle i stedet for engelsk. Et engelsk bryggeri har som oftest ikke hjerte til å bruke noe annet enn engelsk humle, mens skotter bruker heller amerikansk humle, kanskje også av historiske årsaker. Derfor er Skottland, sammen med kanskje Norge og Danmark ett av de landene i Europa hvor det lages øl på samme spennende måte som de gjør i USA. Ellers er det også ganske normalt å lagre øl på whiskey fat, noe som også gir en særegen smak.

Etablerte merker : Tennents, Caledonian, Traquair, Belhaven                                                     Spennende nye: Brew Dog, Harvistoun, Inveralmond, Innis&Gunn, Isle of Arran

Nr 8 – Italia

Grovt sett kan Europa deles i to, ved at det settes en strek som går mellom Belgia og Frankrike hvor landene sør drikker vin, mens landene i nord drikker øl. Romerne forsøkte å få Nordeuropeerne interessert i vin, men de lyktes ikke da. Italia er utvilsomt endel av Sør-Europa og burde således være en ølørken på samme måte som f.eks. Spania og Hellas. Italia har i de senere årene fått en meget sterk oppblomstring av mikrobryggerier, i like sterk grad som Danmark omtrent, men med en mer kunstnerisk belgisk tilnærming. Dvs de er ikke like opptatt av etablerte stilarter og de eksperimenterer mye med bruk av nye ingredienser. Det lages også gode varianter av engelske/amerikanske øltyper, dvs IPA. Før mikrobryggerirevolusjonen var ølet som kom fra Italia stort sett meget kjedelige varianter av typen internasjonal pils, som jeg har beskrevet i artikkelen ‘moderne klassifisering av øl’. Disse hadde med andre ord svak maltkarakter, og svak humlekarakter. Theresianer var lenge som en svale i dette kjedelige landskapet. Moderne italienske bryggerier er også kunstneriske i utformingen av flaskene, og de skiller ofte klart ut når man ser dem i hyllene. Enten ved etikken eller ved selve flasken, og tilnæringen til vin er påfallende. Bryggeren Teo Musso fra Baladin er italias svar på Sam Calagione, han spiller musikk til gjæren for å få den til å jobbe bedre 🙂

Kjente etablerte : Peroni, Nastro Azzurro, Birra Moretti,Splügen, Theresianer                       Spennende nye:  Baladin, Birrificio, Panil, Birra del Borgo, Opperbacho

Nr 9 – Norge

Ja, det stemmer. Jeg mener at Norge er i dag en av verdens beste bryggerinasjoner. Hvis det var viktig at øl var billig skulle Norge vært langt ned, og Spania høyt oppe. Vi får leve med at godt øl koster litt ekstra i Norge, og at tilgjengeligheten ikke er den helt store. Historisk er det norske bidraget kanskje ikke det helt store, men Norge er sannsynligvis det eneste landet hvor det var påbudt å brygge øl, dette var en av lovene i Gulatingsloven (her har jeg hentet navnet fra). Dermed er det sannsynligvis at Norge er det landet i verden hvor den største andelen av befolkningen forstod hvordan man brygget øl. Deler av denne tradisjonen holdes fortsatt i hevd i steder som ligger et stykke unna byer, f.eks Sogn og Fjordane og fjelltraktene på østlandet. Andre bidrag fra Norge er at vi holdt oss til renhetsloven slik at kvaliteten alltid har vært ganske bra, vi har også sterke tradisjoner for å brygge godt Bayer og Bokkøl. Og som skottene har vi fra eldre tider benyttet andre ingredienser enn humle for å skape bitterhet, f.eks. einer. Dette gjøres fortsatt av hjemmebryggere og også av kommersielle bryggerier som Haandbryggeriet i ølet Norwegian Wood. Nøgne Ø har brukt tyttebær i ett av sine øl. Det som gjør Norge til en sterk bryggerinasjon er det som har skjedd siden 2003. Nøgne Ø kom da, og er i dag et av verdens beste bryggerier, de er ihvertfall høyt oppe blant de beste i Europa. Nøgne Ø har satt standarden for de som kom senere slik at det nå er flere som holder et høyt nivå, dette er Lervig, Haandbryggeriet, Ægir og Kinn. I Norge lages det i dag meget gode varianter av amerikansk og belgisk øl. Vi har ikke like mange bryggerier som Danmark, men kvaliteten på våre er gjennomgående høyere.

Kjente etablerte : Ringnes, Hansa, Aass, Mack, Berentsen Brygghus                                         Spennende nye : Nøgne Ø, Lervig, Haandbryggeriet, Ægir, Kinn

Nr 10 – Frankrike

Jeg mistenker at land som Canada og Australia lager mye godt øl, men det er ikke så godt tilgjengelig i Europa slik at det gir ikke så mye mening. Jeg velger derfor Frankrike foran Nederland, fordi Frankrike lager endel spennende øl, og det er tydelig at kvalitet er viktigere enn kvantitet. Frankrike er opprinnelseslandet til en øltype som heter Bier de Garde, som minner endel om Belgisk øl. I Frankrike er det også den delen av landet som ligger nærmest Belgia som lager det mest spennende ølet. I området som ligger nærmere Tyskland produseres det mer pilsnertype øl. De opprinnelge gallerne var bryggere, og det var først når romerne fikk fotfeste at vin ble den vanligste drikken. Frankrike har i likhet med Italia fått et oppsving takket være de nye mikrobryggeriene, ikke i like stor grad men allikevel. Bryggeriet Kronenbourg er Frankrikes største bryggeri, og skiller seg ut ved at de bruker Strisselspalt i sin pils.

Kjente etablerte : Kronenbourg, Fischer, St.Sylvestre, Castelain                               Spennende nye : St Germain,  La Choulette, Pietra, Theillier, Thiriez.

Kilder : Michael Jackson, Beer Book, Øl fra hele verden, Ratebeer, Beeradvocate.

Dette innlegget ble publisert i De beste bryggerinasjonene og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s