Øl kategori nr 3 – Hveteøl

Hveteøl er av tysk opprinnelse, og som navnet tilsier lages ølet med mer eller mindre innslag av hvete, mer enn 50% er ikke vanlig, resten er som regel byggmalt. Første gang jeg smakte Weissbier var for 20 år siden og jeg fikk da to viktige oppdagelser, den ene var at det finnes mer enn en type øl og weissbier var meget velsmakende. Hveteøl er overgjæret og de som bare er vant til pils kan kjenne at smaken er mer fruktig. Man kjenner ofte smaken av nellik, og ikke så rent sjelden banan. Weissbier ble populært allerede på 80-tallet og øltypen har således bidratt til den revolusjonen som har pågått og som fortsatt pågår innen ølverdenen. Weissbier passer også bra når man skal introdusere folk for annen type øl enn pils. Det er relativt lettdrikkelig, og støter få unna.

Øltype 3a Weissbier – Dette er den klassiske tyske weissbieren, den er som regel ufiltrert og dermed uklar, i Tyskland er det også normalt at kelneren sørger for at du får med deg bunnfallet, noe som ellers er uønsket. Weissbier kan også fåes filtrert, da heter den Kristall

Gode eksempler; Erdinger Weissbier, Paulaner Weissbier, Weihenstephaner.

Øltype 3b Witbier – Dette er den belgiske varianten av weissbier, den er mer komplisert enn den tyske, og er et godt eksempel på belgiernes kreativitet. Det brukes fortsatt hvetemalt, men også umaltet hvete, sammen med koriander frø og tørket appelsinskall. Ølet var i ferd med å forsvinne for godt, før bryggeren Celis White tok opp igjen tradisjonen i bryggeriet Hoegaarden.

Gode eksempler; Hoegaarden, Dogfish Head Namaste, Nøgne Ø Wit, Lervig White Dog

Øltype 3c American Wheat Ale – Dette er amerikanernes egen variant av weissbier, det som særlig skiller den fra den tyske er at de bruker ikke den typiske tyske hveteølgjæren. Ølet får derfor ikke den samme smaken av f.eks. banan. Amerikanerne bruker enten amerikansk ale gjær eller en egen wheat ale gjær.  Det er også vanlig å bruke amerikansk humle i denne wheat alen, noe jeg ser på som en god ide.

Gode eksempler; Gumballhead (Three Floyds), Goose Island 312,

Øltype 3d Dunkel Weizen – Dette er som navnet sier en mørk hveteøl, smaken blir da mer karamellisert, eller søtere.

Gode eksempler – Paulaner Dunkel.

Dette er artikkel nr 3 i serien moderne klassifisering av øl som er publisert tidligere.

Dette innlegget ble publisert i Moderne klassifisering og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s