Øl kategori nr 6 – Red/Amber Ale

Denne kategorien dreier seg også om fargen på ølet, dette er øl som er mørkere enn pale ale, men ikke så mørkt som brown ale. Tradisjonelt har ikke det vært en øltype, kanskje bortsett fra Irish Red Ale. Amerikanske bryggere i moderne tid har laget svært mange øl av typen amber ale, så det er helt naturlig å gjøre dette til en kategori. Den amerikanske måten å lage dette ølet på har gjerne mer humlepreg enn den irske, men den har mer maltpreg enn en american pale ale. Øltypen kan være ganske søt, fokuset er mest på maltet, men humlepreget kan variere fra lav til høy. Jeg tar også med de røde øl fra Flandern her, ikke fordi smaken ligner, men fordi den er lik i utseende, og jeg er opptatt av å begrense antall kategorien slik at det blir lettere å vite omtrent hva man drikker. Bryggeren må velge malt med omhu for å få frem den rette fargen, han må bruke mørkere malt, men ikke for mye, og ikke for mørkt. Dette er enklere med dagens metoder, enn det var i eldre tider.

Øltype 6a Irish Red Ale – Dette er en forholdsvis velkjent type i Norge gjennom ølet Kilkenny. Ølet er ganske søtt, men en svak humleprofil. Mange har karakter av ristet malt, og en tørr avslutning. Svært mange amerikanske mikrobryggerier på østkysten lager denne varianten.

Gode eksempler : Kilkenny(Smithwicks i mange andre land), Murphys,  Sam Adams Irish Red.

Øltype 6b American Amber Ale – I fargen er den lik sin irske bror, men den amerikanske varianten er som nevnt mer humlet. Denne øltypen er svært vanlig på den amerikanske vestkysten. Øltypen regnes også som en amerikansk type, som den eneste som har sitt opphav i USA. Det er delte meninger om dette er en øltype eller ikke. Jeg mener vi gjør det enklere for øldrikke ved å kalle dette en øltype.

Gode eksempler : Red Seal Ale(North Coast), American Amber Ale(Rogues), Alpha Dog (Brew Dog), Rallar Amber Ale (Ægir)

Øltype 6c Flanders Red Ale – Michael Jackson kaller disse for ‘the Burgundys of Belgium’, dette er veldig kompleks øl, og har også navn som man ellers bare finner i vin, f.eks. Gran Cru. Ølet lagres lenge på eikefat, og ølet har en skarp, fruktig og sur smak. Det er ikke så vanlig i Norge, men det finnes noen eksemplarer på vinmonopolet. Amerikanske kunstneriske bryggere lager gode varianter her, særlig de bryggerne med belgisk inflytelse.

Gode eksempler : Rodenbach Gran Cru, La Folie (new Belgium), Red Poppy Ale (Lost Abbey).

Øltype 6d Altbier – Dette er en tysk øltype med opprinnelse fra Düsseldorf. Den er varierende i farge, fra kobberfarget til nærmere brun. Ølet er overgjæret og det brukes tysk humle. (takker for bidrag fra Norbrygg slik at denne havnet på rett sted).

Dette innlegget ble publisert i Altbier, American Amber Ale, Flemish Red, Irish Red Ale, Moderne klassifisering, Red/Amber Ale og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s