Øl kategori nr 7 – Brown Ale

Brown Ale er en engelsk ølstilart som har vært tilgjengelig siden tidenes morgen. Da Pale Ale kom ble Brown Ale arbeiderklassens øl fordi det var rimeligere å produsere det lett brente maltet enn det lysere maltet. I Norge er dette ølet kjent via Newcastle Brown Ale, og kanskje også via Nøgne Øs Brown. En Brown Ale får smaksprofilen mest fra maltet, og ølet er ofte ikke spesielt bittert. I England var det tradisjonelt et skille mellom Southern Brown Ale og Northern Brown Ale, Brown Ale fra sør er mer som en Mild Ale. Noen versjoner er fruktige mens andre er mer nøttaktige, f.eks. Sam Smith Nut Brown Ale. I USA lager de også brown ale, da med amerikanske ingredienser, slik at de kan få en mer sitrusaktig karakter.

Øltype 7a  English Brown Ale – Dette er den orginale Brown Ale, her brukes det bare engelske råvarer, og humlekarakteren er svak.

Gode eksempler – Newcastle Brown Ale, Hobgoblin(wychwood), Sjelefred(Kinn)

Øltype 7b American Brown Ale – Her brukes som nevnt amerikanske ingredienser og variasjonen i bitterhet er stor. Amerikanske versjoner som bruker litt engelsk humle, men også amerikanske slik at de blir bitrere kalles gjerne american brown ale.

Gode eksempler – Brooklyn Brown Ale, Betty Brown(lervig), Indian Brown Ale(dogfish)

Øltype 7c Belgisk Brun – Her kan vi ta med belgisk surøl fra Flanders, den som kalles Oud Bruin. Den er ikke så vanlig i Norge, men surt øl er jo noe som blir mer og mer populært. Disse har også lav bitterhet, og ofte blir gammel og nytt øl blandet slik som med Lambic. Vi har også andre typer belgisk brun som ikke er sure, disse klassifiseres ofte som abbey dubbel. Både Nøgne Ø og Haandbryggeriet har laget gode versjoner av belgisk Brun. Nøgne Ø har laget abbey dubbel versjonen, mens Haandbryggeriet har laget surøl versjonen. Den fra Drammen regnes som en av verdens beste i denne kategorien.

Gode eksempler – Nøgne Ø Brun, Haandbryggeriet Haandbakk, Goudenband(liefmans), Leffe Brun

Dette innlegget ble publisert i American Brown Ale, Belgisk Brun, Brown Ale, Engelsk Brown Ale, Moderne klassifisering og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Øl kategori nr 7 – Brown Ale

  1. Nidveg sier:

    Problem: Altbier har flere varianter, hvorav Düsseldorf kun er én variant, og kan dessuten være så lyst som 22,5 EBC, og desto lysere i f.eks. München-varianten. Den er dessuten gjæret svært kjøligere og lagret, til forskjell fra engelsk brown ale.

  2. gulating sier:

    Du kan ha rett Nidveg, jeg har aldri sett eller smakt en altbier, jeg skal ta en nærmere kikk bøkene mine, og mye tyder på at jeg plasserer Altbier under amber ale.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s