Øl kategori nr 8 – Black Ale

Det ringer neppe noen bjeller når man leser ordet svart ale, det er ikke en normal kategori. Det normale er å snakke om Porter og Stout, jeg har slått de to sammen fordi jeg er opptatt av å forenkle, ved å få dette ned til færre kategorier. Porter og Stout har også mye til felles, og Stout er som sønnen til Porter. Amerikanerne er også på vei til å skape annerkjennelse for en ny øltype, som av og til klassifiseres som american black ale.

Øltype 8a Stout – Dette er en velkjent type via merket Guiness som tidligere var verdens største bryggeri. Vi snakker da egentlig om Irish Dry Stout, sweet stout finnes også, den blir litt for lik porter. En stout har typisk lett fylde for å gjøre den lett å drikke. Stout får bitterhet både fra ristet bygg og humle. Irland har de tre mest kjente merkene her, men amerikanerne lager bedre versjoner, med bruk av amerikansk humle. Imperial Stout finnes også, den har høyere alkoholstyrke. Irland, England og USA har hver sin stil innenfor stout hvor amerikanerne er de mest kreative og mest spennende, med bruk av kaffe og sjokolade for å skape spennende smaker. Mange av de beste mikrobryggeriene har sine beste versjoner i denne øltypen. Det gjelder også Nøgne Ø med sin Imperial Stout.

Gode eksempler : Murphys, Chocolate Stout (rogue), Beamish, Svart Hav (Kinn)

Øltype 8b Porter – Dette er en av de øltypene som var i ferd med å forsvinne mens de store bryggeriene vokste seg større og la de små. Øltypen ble egentlig reddet av revolusjonen med mikrobryggerier på 80-tallet. Opphavet til typen er ikke helt kjent, men stedet er London, og navnet kommer fra transportarbeidere som ble glade i ølet. Forskjellen mellom en porter og en stout er ikke veldig stor. En Porter er typisk søt, og bitterheten er mer moderat enn i en stout. Det brukes heller ikke umaltet bygg som i en dry stout. Både England og USA har gode varianter her, hvor USA også her er mer kreative med bruk av sjokolade og kaffe, og også røkt malt.

Gode eksempler : Anchor Porter, Sam Smith Taddy Porter, Ægirs Nattporter, Haandbryggeriets London Porter.

Øltype 8c Cascadian Dark Ale – Denne type har også navnet Black IPA og da skjønner de fleste hva dette dreier seg om. En svart ale med mye bruk av humle. Dette er en øltype som amerikanerne har opphavet til, og typen er blant de aller nyeste. Alkoholstyrken er ofte ganske høy og det brukes ristet malt og mye amerikansk humle.

Gode eksempler : Stone Sublimely Selfrigtous Ale, Hop in the Dark Cascadian Dark Ale(deschutes), Pitch Black IPA (widmer), Bashah (brewdog)

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Black Ale, Cascadian Dark Ale, Moderne klassifisering, Porter, Stout og merket med , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Øl kategori nr 8 – Black Ale

  1. Tilbaketråkk: Ægirs Sumbel Porter « Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s