Gulating Bryggeri

Gulating Bryggeri er et bryggeri som ligger i Dale i Sunnfjord, det blir produsert mange typer øl her, og mange har smakt ølet, og foreløpig er det helt gratis for alle som har smakt det. Visjonen til Gulating er å få nordmenn til å drikke bedre øl. Vi ønsker å øke kunnskapen om øl, og bidra til at folk koser seg mer med det ølet de drikker, og at vi får et mer bevisst forhold til det ølet vi velger, omtrent som med vin.

Det første stedet øl fra Gulating blir servert kommersiellt, er på Fossen Bryggeripub i Dale, dette stedet planlegges åpnet i mai 2012. Fossen Bryggeripub blir således Gulatings første kunde. På Fossen kommer det til å bli brygget øl ofte, fordi dette er også min filosofi når det gjelder ølbrygging. Det er bedre å brygge ofte og lite enn mye og sjelden, fordi jeg er opptatt av å hele tiden produsere bedre å bedre øl, dette gjør jeg ved å eksperimentere. Jeg prøver meg frem til jeg finner den beste metoden, de beste ingrediensene, den beste temperatur, lagringsforhold osv. Her er Sam Calagione fra Dogfish Head min inspirasjonskilde.

Gulating Bryggeri blir etterhvert et produksjonsbryggeri som havner i et annet lokale enn Fossen Bryggeripub. På Gulating vil det mest populære ølet fra Fossen bli produsert i større volum, for deretter å bli solgt til andre serveringssteder i første omgang. Ølet fra Gulating vil bli solgt både fra fat og flasker. Gulating bryggeri som produksjonsbryggeri planlegges åpnet i 2013 eller 2014, litt avhengig av fremdriften på Fossen Bryggeripub.

I første omgang vil det bli produsert fire-fem øltyper på Gulating for levering til Fossen. Dette er en amerikansk pale ale som vi kaller apekatten, en brown ale som vi kaller brunetta, en blond ale som vi kaller blondina, en india pale ale som vi kaller inderen, og en pils vi kaller bohemen. Dette er alle brygg som er prodsert endel ganger som er blitt testet og godt motatt. Jeg driver fortsatt med pinpuss på oppskriften helt til ølet blir så godt at jeg ikke vet om noenting som kan gjøre det bedre. Dette har med hviken malt som benyttes, hvilke typer humle som brukes, når humle tilsettes, hvilken gjær som brukes, hvilken temperatur ølet skal gjæres under.

Det som vi trygt kan si foreløpig er at ølet kommer til å ha en amerikansk profil, med mye bruk av amerikansk humle, og at ølet kommer til å ha en fyldig smak. Min egen favorittøltype er amerikansk vestkyst IPA. Jeg er også stor tilhenger av Belgisk øl, jeg liker også pils selvom jeg mener vi bør bli flinkere til å velge noe annet. Øl skal smake mye mener jeg, enten av humle eller av malt, eller av begge deler. En god pils er derfor for meg en pils med mye humlesmak, slik man finner i tsjekkisk eller endel tysk pils. Jo flere øltyper jeg prøver jo mer merker jeg at det finnes utrolig mye godt øl, og at man går glipp av veldig mye dersom man hele tiden skal velge det billigste man finner. Det er bedre å drikke mindre øl, men bedre øl etter min mening, da blir det ofte rimeligere også. Og vi leter vel heller ikke alltid etter den billigste vinen..

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

3 svar til Gulating Bryggeri

 1. Niels Stenbro sier:

  Hei.
  Jeg er en samler av norsk produsert øl på flaske og boks. Det ølet dere produserer er det for salg på stedet over kran / fat eller gjennom butikk på flasker og boks? Håper dere tar dere tid til å svare, så lister og samling blir inntakt.
  Mvh. Niels

  • gulating sier:

   Hei igjen Niels,

   I løpet av året blir øl fra Gulating solgt på Fossen Bryggeripub. Øl fra Gulating på flaske blir først tilgjengelig i 2013, 2014.

   mvh
   Rolf I. Skår

 2. Tor Espen Skarstein sier:

  Hei Rolf Ivar 🙂
  Mitt navn er Tor Espen Skarstein, og er kolonialansvarlig på ICA Nordås i Bergen 🙂 Jeg driver en av Bergens flotteste avdelinger med ca 300 forskjellige ølsorter, ønsker fortsatt å utvide. Lurer på om du kan være interessert og få solgt ølet ditt hos oss ? 🙂 håper uansett du kan kontakte meg for en prat 🙂

  Håper på god respons 🙂

  MVH
  Tor Espen Skarstein
  45278566
  55117473

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s