Gulatings første øl – BJORR

I dag er en stor historisk dag for Gulating. I dag er første dagen det går an å kjøpe øl fra Gulating i butikk. I første omgang er det kun tilgjengelig i Gulating Ølutsalg. Dette ølet kommer til å være tilgjengelig på flere og flere steder etterhvert som puber og butikker tar det inn. Fossen Bryggeripub kommer til å ha det tilgjengelig på fat. Ølet heter Bjorr, og jeg skal her fortelle historien om Bjorr og hvordan det ble til.

Ved å lese mine foregående innlegg ser dere at jeg begynte å brygge pils for tre år siden, dette kalte jeg opprinnelig Bohemen, som også var navnet på pilsen som ble solgt på Fossen Bryggeripub.

Jeg har alltid ment at den beste pilsen er den som kommer fra Tsjekkia, av forskjellige grunner. Norges beste ølblogger, Kjempetorsken, mente også det. Han ga terningkast 5 til Pilsner Urquell, mens det meste av annen pils fikk karakteren 2. Dette har mye med råvarer å gjøre. For å lage en skikkelig tsjekkisk pils bør det være rikelig med Tsjekkisk Saaz humle, det bør brukes gjær som i lang tid har blitt benyttet for å brygge tsjekkisk pils for å få frem de rette smaks komponentene, og malten bør helst være maltet på gulvet, slik det ble gjort opprinnelig. Bryggerne på Pilsner Urquell mener selv at ølet smakte bedre da de brukte tradisjonelle metoder for malting og brygging. Vannet er svært viktig når man brygger pils. Tsjekkia har et type vann som passer spesielt godt for brygging av pils fordi det er så bløtt.

Da jeg så skulle utvikle Gulatings pils videre kom jeg frem til at den beste måten å få den beste smaken på ølet var å la ølet bli brygget i Tsjekkia, og helst på et bryggeri som fortsatt bruker tradisjonelle metoder. Jeg fant frem til et bryggeri som heter Budweiser Bürgerbraü. Dette bryggeriet må for all del ikke forveksles med amerikansk Budweiser som kalles øl, men smaker ikke som øl, fordi de bruker ekstremt billige råvarer, og svært lite humle. Det må heller ikke forveksles med Budweiser Budvar fra Tsjekkia, dette er et OK øl, men dette bryggeriet er langt mer industrielt enn Budweiser Burgerbrau.

Vi kan lage god pils i Norge, det vil være feil å si at norske mikrobryggerier har lykkes med det. Vi kan ikke lage en skikkelig tsjekkisk pils i Norge. Vi kan få tak i gulvmaltet bygg, gjær fra Pilsner Urquell og Saaz humle, det vi ikke kan få tak i er det bløte tsjekkiske vannet, derfor blir heller ikke smaken den samme. Navnet pils kommer fra byen Plzen som heter Pils på tysk. Vi kan heller ikke lage Cognac i Norge, fordi dette kommer fra et fransk område som heter nettopp det. Vi kan lage god druebrennevin. Å kalle en øl fra Norge for pils blir feil. Vi kan like godt bruke norske navn, derfor synes jeg at fra nå av når vi går i baren og sier vi skal ha en pils, kan vi like godt si at vi skal ha en BJORR, dette er et norsk ord. Vi bør heller ikke si at vi skal ha en øl, fordi øl er så mangt. Vi går ikke på restaurant og sier vi skal ha mat heller. Si at du skal ha en BJORR, eller si hva slags øl du skal ha.

Bjorr er brygget i Tsjekkia på bryggeriet Budweiser Burgerbrau, dette er det aller første bryggeriet i byen Budweis. Verdens første Budweiser kommer således fra Budweiser Burgerbrau. Grunnen til at dette bryggeriet ikke i dag har retten til navnet Budweiser er enkel, de hadde aldri de økonomiske musklene som skulle til for å kjempe i retten. Budweiser Budvar eies av den Tsjekkiske staten og amerikansk Budweiser har et styrtrikt konsern bak seg. Jeg mener selv at Bjorr kan forsvare en høyere pris enn industripils, fordi her er det brukt tradisjonelle håndverksmetoder. Jeg har allikevel valgt å gi Bjorr en pris som plasserer den sammen med det meste som finnes av importert industripils.

Jeg har selv vært på dette bryggeriet. Jeg har selv sett at de malter maltet sitt selv, på gulvet, slik at her brukes det gulvmaltet bygg. Dette gjør at bryggeren har bedre kontroll over maltingsprossesen. Gjæren er tatt vare på over flere generasjoner, slik at det kun er øl herfra som har denne karakteristiske smaken.  Ølet lagres 4 ganger så lenge som industrielt brygget pils. Dette gir et rundere og mer smakfullt øl. Jeg er også opptatt av av vi skal ta vare på tradisjonelle bryggemetoder, og at målet skal være å lage best mulig øl, ikke billigst mulig. Bjorr er brygget på tradisjonelle metoder, nøyaktig slik det gjøres på Mikrobryggerier.

Jeg mener selv at Bjorr er blant verdens aller beste pils, og at det passer nordmenn spesielt godt, særlig de som liker pils med ekte smak av øl. Ølet er noe rundere en Pilsner Urquell, fordi bitterheten er ikke like høy. Jeg smakte Bjorr i går, og smaken var nøyaktig slik jeg hadde forventet, en nydelig pils med en rund smak med en lang ettersmak.

Bjorr er gammelnorsk for øl. Navnet Gulating kommer av tiden hvor det var påbudt å brygge øl i Norge, på den tiden snakket man gammelnorsk. Alt øl fra Gulating kommer derfor til å ha gammelnorske navn. Øl fra Gulating er basert på oppskrifter utviklet av meg, testet og solgt på Fossen Bryggeripub under navn som Bohemen, Apekatten, Snøkvit, Brunetta, Blondia og Inderen. De nye navnene blir BJORR, VIKINGR, HVEITI, MYRKR, BRAGDA og INDLAND. De andre merkene blir lansert senere.

 

 

 

 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

3 svar til Gulatings første øl – BJORR

 1. Lars Berg sier:

  Hei. Fikk smakt på en flaske Bjorr i går, og som du selv sier var denne langt rundere i smaken enn Urquell. Flott «fløyelsmyk» munnfølelse og maltprofil, men muligens en smule manglende humlebitterhet slik jeg ser det.

  Er dette ølet brygget etter din oppskrift i Tsjekkia, eller har du fått navnet ditt på et av deres øl? Er planen eventuelt å utvide hos Burgerbrau, eller å flytte flaskeproduksjonen hjem etterhvert?

 2. gulating sier:

  Æren for oppskriften på den perfekte pils må vi gi til Josef Groll.
  Bjorr er i tillegg brygget med artesisk vann. Det eneste jeg skal ha æren for er å ha funnet frem til den perfekte pils for den norske gane, forsatt god bitterhet, men bedre balanse. Hvis jeg flytter hjem produksjon av dette ølet ender det opp med en litt dårligere smak, og det blir dyrere.

  En Urquell er desverre etterhvert blitt en industripils, og den smaker ikke som i glansdagene, dvs under kommunismen. Det samme kan vi si om Budweiser Budvar. Begge disse pilsene har fått mindre fylde.

 3. Så etter noe ‘snop’ på Rema 1000 på Kleppestø (Askøy) i dag – rett nok ikke stedet med rikest utvalg i øl, men det sto nå en åpnet 6-pakk deg med noe jeg ikke hadde sett før. Ølet så kanskje litt vel lyst ut etter min smak, men 2 små flasker kan jeg vel prøve – tok litt hardt i ettersom jeg skulle ha besøk i kveld..
  Jeg kjøpt Bjorr fra Gulating Mikrobryggeri. Dette er virkelig snop! Rikt på aroma og fløyelsmykt. Undrer meg på hvordan det hadde blitt med litt mer humle som Lars Berg sier? (- eller kanskje det bare er meg som er for glad i IPA). Men nå har jeg fått en ny favoritt innen denne sjangeren! Takk! Håper butikksjef Rune tar inn mer av dette ølet, og jeg gleder meg til å smake de andre variantene også.
  Takk også for den rikholdige omtalen dere gir av produktene på disse nettsidene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s