Øl kategori nr 9 – India Pale Ale/Strong Ale

India Pale Ale eller IPA er øltypen som regnes oftest som favoritt blant ølkjennere og også av hjemmebryggere. IPA har også vært viktig for øl revolusjonen fordi den skiller seg så kraftig fra pils, med sin klare humlekarakter. Historisk sett dreier dette seg om Pale Ale som ble sendt til offiserer i den britiske hær som var stasjonert i India. For at ølet skulle tåle reisen ble ølet laget sterkere om med mer humle. Vanlig pale ale ble nemlig dårligere på den lange reisen. IPA ble etterhvert også tilbudt i England og det ble meget populært. IPA er også en av de øltypene som ble solgt i svært lite omfang før de mange mikrobryggeriene reddet øltypen. Det er i dag en klar forskjell mellom amerikansk og engelsk IPA men det lages engelsk IPA av mange av de amerikanske bryggeriene.

Øltype nr 9a English IPA – Dette er den versjonen som ligner mest på den opprinnelige selv om dagens English IPA er mer alkoholsvak. Her blir det som engelsk Pale Ale, det brukes engelsk humle som Fuggles, Challenger og East Kent Golding, men mer enn i en pale ale. Humle tilsettes oftere under bryggingen enn andre typer øl. En engelsk IPA trenger ikke være mer bitter enn en amerikansk pale ale. Amerikanerne lager også de beste versjonene av en engelsk IPA.

Gode eksempler :  Brooklyn East India Pale Ale, Goose Island IPA, Marstons Old Empire IPA.

Øltype 9b Westcoast IPA – Dette er en fantastisk øltype, jeg har valgt å gi den navn etter vestkysten av USA fordi det er humle som kommer herfra som gir den karakteristiske sitrussmaken, og den deilige balanserte bitterheten. Det normale er å kalle dette american IPA noe som også er riktig, da må man bare være klar over at mange av de største amerikanske mikrobryggeriene lager engelsk IPA, slik at f.eks. i Norge er mye av den IPA som er tilgjengelig engelsk IPA laget av store amerikanske håndverksbryggerier som Goose Island og Brooklyn. Sierra Nevada lager både engelsk og amerikansk IPA. Den amerikanske skal bruke mye amerikansk C-humle som Cascade, Columbus, Chinook, Citra, Centenniel. Disse gir gjerne et preg av grapefrukt, men også av appelsin og fersken. Dogfish Head har en spennende versjon som heter 60 min IPA, her er humle tilsatt kontinuerlig under hele bryggeprossesen.

Gode eksempler : Punk IPA (brew dog), Vestkyst (Kinn), Nøgne Ø IPA, Stone IPA, Sierra Nevada Celebration Ale.

Øltype 9c Single Hop IPA – Dette er ikke en veldig vanlig øltype men jeg er en av mange som skulle ønske det var det. Dette er en IPA hvor det brukes kun en type humle. Dette gjør at smaken fra denne humlen kommer veldig tydelig fram. Det er nyttig for hjemmebryggere å brygge denne typen for å lære smaken å kjenne. Som nevnt er den ikke veldig enkel å få tak, men noen av verdens beste bryggere Mikkeler i Danmark og Brew Dog i Skottland lager flere varianter av denne typen. På Mikkeler Bar i København kan man prøve minst ti forskjellige single-hop IPA. Brew Dog har sin IPA is dead serie.

Gode eksempler : Seriene til Brew Dog og Mikkeler

Øltype 9d Imperial/Double IPA – Denne typen er også typisk amerikansk og som navnet sier er det en IPA med ekstra alkohol og ekstra bitterhet. Noen kaller det en IPA på sterioder. Her brukes det mye amerikansk vestkyst humle.  Flere av verdens beste øl er i denne kategorien, sammen med kategorien Imperial Stout.

Gode eksempler : Pliny the elder (Russian River), Dobbel Dose IPA (Haandbryggeriet), Imperial India Pale Ale #500 (Nøgne Ø), 90 min IPA Dogfish Head.

Øltype 9e Barley Wine – Dette er en type øl som det kan være noe vanskelig å klassifisere. Jeg har valgt å ta den sammen med IPA fordi den kan minne særlig om en double IPA, fordi det er mye smak i denne både fra maltet og humlen. Forskjellen på en IPA og en Barley Wine er at barley wine ofte er noe mørkere, og den er også som oftest sterkere i alkoholstyrke. Barley Wine kan lagres som vin, og blir ofte bedre med alderen.

Gode eksempler : Nøgne Ø #100, Sierra Nevada Bigfoot, Ægirs Thors Hammer.

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Barley Wine, Engelsk IPA, Imperial IPA, India Pale Ale, Moderne klassifisering, Single Hop IPA, Westcoast IPA og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s